Menu Close

Bantuan

RSS

Apa Itu RSS?

RSS adalah singkatan bagi Really Simple Syndication atau RDF Site Summary (RSS 0.9 dan 1.0) adalah suatu aplikasi XML (Extensible Markup Language) mengikut tahap spesifikasi World Wide Consortium (W3C) . Ia merupakan suatu format sindikasi berita dan digunakan sebagai agen untuk mendapatkan berita atau data secara atas talian daripada halaman web yang menyokong aplikasi ini.

RSS Di Halaman Laman Web Rasmi JKR Johor

Kemudahan aplikasi RSS ini disediakan khas untuk pembangun halaman web bagi mendapatkan info terkini berkenaan dengan maklumat terkini yang dikeluarkan oleh Laman Web Rasmi JKR Johor. Melalui kemudahan aplikasi ini diharap agar Laman Web Rasmi JKR Johor. dapat menyalurkan Maklumat Terkini/Semasa yang berlaku daripada Laman Web Rasmi JKR Johor dengan lebih pantas dan berkesan.

Melalui RSS Feeds ini juga:

    1. Anda boleh memilih untuk membaca berita yang anda inginkan dan relevan dengan kehendak
    2. Anda secara tidak langsung mendapat informasi yang boleh dipercayai dan mencegah daripada informasi yang tidak di inginkan (Spam)
    3. Anda dapat mengetahui Maklumat Terkini mengenai Laman Web Rasmi JKR Johor lebih cepat dan berkesan
    4. Berita atau Maklumat yang dipaparkan adalah yang terkini tanpa perlu melayari laman ini

Langkah-Langkah Pemasangan

RssReader adalah satu program yang membolehkan anda menerima berita atau maklumat dari halaman web yang menyokong aplikasi RSS terus ke desktop anda. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai RssReader, sila ke halaman ini http://www.rssreader.com

Langkah 1

Muat turun install Microsoft.NET framework terlebih dahulu jika anda tidak menggunakan Windows 2003 atau versi Windows XP yang terkini. Cara yang paling mudah adalah dengan Windows Update atau lawati Microsoft How to Get the .NET Framework 1.1.

Langkah 2

Muat turun RssReader 1.0.88.0 seperti berikut : rssreader.zip atau rssreader.exe.

Langkah 3

INSTALL RssReader.
Jika anda muat turun versi .zip, UNZIP fail tersebut terlebih dahulu dan RUN setup.exe.
Terus RUN jika anda muat turun versi .exe .

Langkah 4

Sila lihat imej ini, RSS di dalam laman Utama JKR Johor (bahagian kiri). Letakkan cursor mouse di atas imej tersebut kemudian klik kanan, dan pilih “Copy Shortcut”. Run RssReader dan pergi ke “add (+) ” seterusnya klik kanan dan ” paste ” url dan tekan OK.